متن فارسی قرآن کریم با ترجمه و برگردان استاد شیرازی.
استفادة بهینه از اوقات فراغت دغدغة تربیتی جدّی در خانوادههاست؛ بهحدی که امروزه، بخشی از شخصیت فرد را با چگونگیِ استفادة او از اوقات فراغتش ارزیابی میکنند. ازآنجاکه تربیت کودکان و نوجوانان را جزو مهمترین شاخصههای رشد فرهنگ و اجتماع تلقی میکنند، برنامهریزیِ بهینه برای اوقات فراغت این عزیزان توسط اولیا و مربیان، امری اجتنابناپذیر و ضروری است.
نویسنده در این کتابچه علاوه بر بیان اهمیت موضوع تربیت و جایگاه اوقات فراغت در آن، نکاتی مهم و آموزنده دراینباب ارائه کرده است.
جوانی که در سنّ ازدواج است، سه پرسش (قفل) اصلی پیشِ روی خود میبیند:
قفل۱: چرا ازدواج کنم؟ (فلسفة ازدواج چیست؟ ازدواج چه فایدهها و آثاری دارد؟)
قفل۲: با چه کسی ازدواج کنم؟ (در انتخاب همسر، چه معیارهاو خصوصیاتی را درنظر بگیرم؟)
قفل۳: پس از ازدواج، چگونه زندگیمان را بهخوبی بهپیش ببریم؟ (چه تلاشی برای استمرارِ زندگیِ خوب با همسر باید انجام داد؟)
هرکس کلیدهای بازکردنِ این سه قفل را داشته باشد، میتواند در شکلدهیِ یک زندگی مشترک و صفابخشی به آن، موفق شود. این نوشتار برآن است تا سه کلید برای این سه قفل ارائه دهد.
هر امر مهم و خطیرى، به نسبت اهمیتى که دارد، در معرض خطرها و آسیبهایى است. مقولة مهدویت نیز با تمام آثار مثبت و حیاتبخش و بهجتزایى که دارد، از این قاعده مستثنا نیست؛ ازاینرو، باید مراقب بود تا این آسیبها مؤثر نیفتد. هدف این نوشتار تبیین اجمالىِ برخى از این آسیبها و ارائة راه اصلاح آنهاست.
نویسنده در این کتابچه به یازده عامل مهم در امر آسیبپذیریِ این فرهنگ پرداخته و دراینمیان خواننده را به چگونگی پاسداشت این اصل و جلوگیری از عوامل انحرافی فراخوانده است.
هرکس شیوهای برای زندگیِ خود انتخاب میکند. او با آن سبکِ زیستن دمساز است و روزگار میگذراند و در لاک خود است و جز حریم زندگی خود، دغدغهای ندارد؛ اما وقتی زندگی را با شاخصی الهی بسنجیم، سبک زندگی تغییر میکند و گسترة وسیعی مییابد: دیگران بخشی از زندگیِ انسان میشوند و توجه به مردم و رعایت حق آنان، بخش جداییناپذیرِ افکار و اَعمال آدمی میشود.
نویسنده در پرتوِ سخن و سیرة امامرضا(ع)، هفت گام زندگی با دیگران را بهرشتة تحریر درآورده و پرسشهایی را دراینخصوص، پاسخ گفته است.
در ارزیابیِ کارویژه و میزان کارآمدیِ هر نهاد سیاسیاجتماعی، مقایسه و بررسی تطبیقی، روشی معمول و مفید است. البته، نباید از این روش برای چشمپوشی از کاستیها و قانعشدن بهوضعِ موجود استفاده کرد؛ زیرا از نگاه توحیدی و در نظام اسلامی، جامعة اسلامی همواره باید روبهپیش داشته باشد. اگرچه سایر جوامع یا نظامهای سیاسی، دچار کاستیها و اشکالات فاحشی باشند، از کاستیها و اشکالاتِ اندک جامعة اسلامی و حاکمیت آن نباید غفلت کرد یا با توجیهاتِ ناموجّه، از آنها چشم پوشید. اما، بههرحال، برای کسانیکه به اصل ساختار نظام و درستیِ آن تردید دارند و گمان میکنند سایر نظامها کارآمدی بیشتری دارند، روش مقایسه با واقعبینی و انصاف، حقیقت امر را روشن میسازد.
درباب کارآمدیِ عنصر «ولایتفقیه» در ساختار سیاسی جمهوری اسلامی ایران، میتوان از این روش استفاده کرد و این پرسش را پاسخ داد که در سی سالِ گذشته، اگر چنین عنصری وجود نمیداشت، چه بر سر کشور و ملت ایران میآمد؟
پاسخ به سه دغدغة رایج، نویسنده را برآن داشت که این کتابچه را به مجموعة رهنما بیفزاید: اول اینکه در تاریخ اجتماعیِ بشر، وضعیت حجاب و بیحجابی چگونه بوده است؟ پس از این بررسی کوتاه، نوبت به این پرسش میرسد که کیفیت حجاب همسران و دختران پیامبر(ص) و ائمة اطهار(علیهمالسلام) چگونه بود و آیا آنان از چادر استفاده مىکردند؟ پایانبخش مطالب این نوشتار، پاسخ به این دغدغه است که برفرض لزوم حجاب وچادر، چرا از چادرِ مشکى استفاده مىشود، نه رنگهاى دیگر؟
بهرة انسانها از حضرت مهدی(عج)، در زمان غیبت چگونه ممکن است؟ این پرسشی است که هرگاه سخن از غیبت امام عصر بهمیان میآید، در ذهن انسانِ فکور خلجان مییابد. بهراستی، در این زمان طولانی، انسانها و بلکه تمام موجودات جهان هستی، چگونه از حجت خدا بهرهمند میشوند؟
دوستی نیاز طبیعی انسان و مقتضای زندگی اجتماعی بشر است و همواره، در جوامع گوناگون، بروز و ظهور داشته است. دین بهنحوشایستهای این نهاد را برای تقویت بنیادهای جامعه، جهتدهی کرده و از اولویتهای اساسی دانسته است.
اسلام، بهخوبی، اهمیت و تأثیر شگرف فرصتهای دوستی را درنظر دارد. این دین در آموزشها و سنّتهای خود و همچنین، در سیرة عملیِ اهلبیت(علیهمالسلام)، فرهنگ کاملی از مسائل مربوط به پدیدة دوستی ارائه کرده و کوشیده است تا با ارائة آموزههای علمی و عملیِ کارکردهای دوستی در جامعة دینی، به مناسبسازی روابط ایمانی در جامعة اسلامی و رشد همهجانبة اخلاق و تربیت در افراد دست یابد.
نویسنده در این نوشتار به سؤالاتی در بارة آثار شگرف دوستی در شخصیت آدمی، اصول گزینش دوستان، روشهای امتحان دوست، دوستیهای ممنوع، شیوة برخورد با خطاهای دوست، حقوق متقابل دوستان و... پاسخ گفته است.
عصمت موضوعی حساس و مناقشهبرانگیز در تاریخ تفکر دینی است و در تاریخ تکوین مفهوم آن، حدود معنایش دستخوش تغییراتی بوده است. پرسشهایی درباب عصمت وجود دارد که نویسنده در این نوشتار قصد پاسخگویی به آنها را دارد. برای مثال، اگر عصمت امرى اِعطایى است، آیا مصونیت پیامبران و امامان از گناه، جبرى نخواهد بود و دراینصورت، دلیل برترى آنان بر سایر انسانها چیست؟
آشکار است که هیچ انسانى خالى از امیال و شهوات نفسانى نیست؛ بنابراین، چگونه میتوان امکان معصومبودنِ انسانى را پذیرفت؟ اساساً، شیعیان براساس چه دلایلى امامان خود را معصوم مىدانند؟
پس از روشنشدن پاسخِ این دغدغههای نظری، نویسنده با رویکردی عملی به عصمت نگریسته است و در پِی اثبات این است که اعتقاد به عصمت پیامبران و امامان، تأثیرى منفى بر زندگى فردى و اجتماعى شیعیان نمىگذارد.
آیتاللّه سیدهادى میلانى، در پاسخ به نامهای، به پرسشهایی دربارة خلافت پس از پیامبر، اوقات نماز، حمد و سورة معیّن، مُهر و سجده و...، پاسخ گفتهاند. محتوای این اثر مىتواند حاویِ پاسخ به پرسشهاى پیدا و پنهان شما نیز باشد.
شخصیت، نهضتومکتبحسینبنعلی(ع) هموارهجذابوپُرمخاطببودهاستوایناقبالِ وصفناشدنی، شکلگیریوتولیدآثارمتنوعومتعددیرابههمراهداشتهاست.دراینمیان نوعنگاهعلامةشهید، مرتضیمطهری، درترویجفرهنگعاشوراوتبیینصحیحشخصیتورفتار امامحسین(ع)،ممتازوویژهاست.چهارپرسشوپاسخی که با ویرایشی بسیار جزئی، تقدیمِ شماخوانندة محترمشده است، نمونهایازتلاشمبارکوماندگارِآنیگانة دوراناست.
خرافات در دین اسلام امری مردود است و یکی از اقدامات مهم پیشوایان دینی، در دوران رسالت و امامتشان، مبارزه با جهالت، خرافه و انحراف بوده است. جدال با تفسیرهای ناسازگار از دین، همچنان سرلوحة همّتِ هادیان امّت است و در نظام جمهوری اسلامی ایران، ولیفقیه بهعنوان رکن رکین قانون اساسی، در صف اول پیکار با جهالت و نادانی قرار دارد. این نوشتار، مروری بر بیانات رهبری دربارة خرافهگرایی است.
پاسخگویی به پرسشهای نسل سوم انقلاب، نیازمند نیمنگاهی به وضعیت ایرانِ قبل و بعد از انقلاب است. شاید این پرسش، همان نگاه کلانی باشد که هر جوان را در فضایی بزرگ، بهبزرگی این انقلاب، قرار میدهد که درخورِ شأن جوان فهیم ایرانی باشد و آن این است: «ایران در قبل از انقلاب، در جغرافیای سیاسی و معادلات بینالمللی و در بین اذهان عمومی جهان، در چه جایگاهی قرار داشت؟» این نوشتار درصدد پاسخگویی به این پرسش است.
پیچیدگی تبادلات مالی مستلزم آشنایی با احکام اموری است که بهلحاظ مالی با آنها درگیر هستیم. برای مثال، در بحث بانکداری اسلامی باید دانست که آیا گرفتن خسارت دیرکردِ تسهیلات توسط بانکها، جنبة شرعى دارد؟ یا مثلاً، برای کسى که قرض مىگیرد، چنانچه سود آنرا با رضایت کامل بدهد، آیا این کار باز هم حرام است؟ همچنین، گرفتن درصدِ بسیارکم، مانند یکدرصد، بهعنوان کارمزد، توسط صندوقهاى قرضالحسنه، بهمنظور تأمین مخارج صندوق، چه حکمى دارد؟
احکامی ازایندست و مسائلی نظیر خرید و فروش چک، خرید و فروش ارز و... مسائلی است که نویسنده به پاسخگویی آن پرداخته است.
دین مبین اسلام برای پرسش و پاسخ، اهمیت و جایگاه ویژهای قائل است؛ بهطوریکه در آیات و روایات متعدد، در مناسبتهای مختلفی، ترویج آن مدنظر رهبران دین بوده است. نویسنده در این نوشتار ضمن بیان اهمیت پرسشگری از نظر اسلام به سؤالاتی دربارة سؤال، پاسخ گفته است: پرسش چه تعریفی دارد و تفاوت آن با شبهه چیست؟ انواع پرسشها و ویژگیهای آنها کدام است؟ وظایف پرسشگر و پاسخگو چیست؟
نویسنده ضمن بیان مطالبی دربارة خمس، ۷۳پرسشوپاسخِ کاربردی و رایج دربارة خمس را بهصورت منظم و موضوعبندیشده، پاسخ گفته است. پرسشهای زیر از آنجمله است: خمس چه جایگاهی در میان احکام اسلام دارد؟ فلسفة آن چیست و چرا باید آنرا پرداخت کرد؟ مصادیق و نیز مصارف خمس کداماند؟ تعریف مَئونه چیست؟ مبدأ سال خمسی را چگونه باید مشخص کرد؟ پایان این نوشتار به پاسخهای مراجع بزرگوار دربارة پرسشهای رایجی اختصاص دارد که درباب چندوچونِ پرداخت خمس مطرح است.
بهراستی، در پسِ تأکیدهای فراوان به زیارت مزار پیشوایان دین، چه حکمتهایی نهفته است؟ برای زائران مکانهای مقدس، جالب است بدانند که حضور در زیارتگاهها و انجامدادنِ آداب و احکام توصیهشده، چه آثار عملیِ مثبتی بر زائر میگذارد؟ نیز، بر تمام مدافعان و مخالفانِ این رفتار دینی شرط است که بدانند مخالفان توسل و زیارت و عتبهبوسی چه مبنایی دارند و بهترین پاسخ به آنان چیست؟
اینها و مباحثی نظیر این، محتوای این عنوان از مجموعة رهنما است.
همة شما با فرد یا افرادی روبهرو شدهاید که فکر، کار، احساس یا حرکت مکرّری انجام میدهند و تصور میکنند نوعی اجبار و ناچاریِ ذهنی برای آنان وجود دارد. این اختلال زیانمند وسواس نام دارد. فرد وسواسی خود را ناچار میبیند که رفتاری برخلاف مِیلش انجام دهد.
در متون دینی، آموزههای فراوانی از معصومان(علیهمالسلام) وجود دارد که با بهکاربستن آنها، افراد از ابتلا به این بیماری مصون میمانند. همچنین، آموزههای درمانیِ فراوانی برای کسانی که مبتلا شدهاند، در کتب روایی ثبت است. این نوشتار را با موضوع وسواس و رویکرد دینی در درمانِ آن نگاشته شده است.
پس از پایان زیارت، جاذبههای حرم که بهسبب وجود حضرت، رنگوبوی معنوی گرفتهاند، توجه آدمی را بهخود جلب میکند و پرسشهایی در ذهن پدید میآورد. این نوشته برآن است به برخی از این پرسشها درخصوص حرمشناسی پاسخ گوید.
اولین صحن، اولین گلدسته، اولین قُبّه، اولین صندوق مزار، اولین سنگ قبر، اولین ضریح، اولین گنبد،اولین نقاره زنی، اولین موقوفههای حرم مطهر، اولین حوزه علمیه، قدیمیترین سقّاخانه، قدیمیترین ساعت، قدیمیترین کاشیهای حرم و...، نکاتی است که نویسنده در این نوشتار آنها را بیان کرده است.
یکی از باورهای شیعیان، اعتقاد به رجعت و حیات مجدّدِ افراد و گروههایی خاص، پس از ظهور حضرت مهدی(عج) است. این نوشتار، بر آن است که به برخی پرسشها دراینباره بهطورمختصر پاسخ گوید:
منظور از رجعت چیست؟ رجعت واجد چه هدف و فلسفهای است؟ چه دلیلی بر وقوع رجعت وجود دارد؟ رجعت در چه زمانی اتفاق خواهد افتاد؟ اعتقاد به رجعت چه آثاری در پِی دارد؟ آیا رجعت امری همگانی است یا خاصّ برخی افراد؟
«اگر یک نفر به امامجماعت اقتدا کند، هر رکعت از نماز آن ثواب صدوپنجاه نماز دارد و اگر دو نفر اقتدا کنند، هر رکعتی ثواب ششصد نماز دارد و هرچه بیشتر شوند، ثواب نمازشان بیشتر میشود تا به ده نفر برسند. عدة آنان که از ده گذشت، اگر تمام آسمانها کاغذ و دریاها مرکب و درختها قلم و جنّ و انس و ملائکه نویسنده شوند، نمیتوانند ثواب یک رکعت آنرا بنویسند.» ازاینرو، فقها گفتهاند که حاضرنشدن به نماز جماعت از روی بیاعتنایی، جایز نیست و سزاوار نیست که انسان، بدونعذر نماز جماعت را تَرک کند.
نویسنده در این کتابچه پس از ذکر اهمیت و فوائد نماز جماعت، به بیان برخی از مهمترین احکام این موضوع، به ویژه مسائلی که ممکن است زائران آستان قدس رضوی با آن مواجه شوند، پرداخته است.
تاکنون، نام بسیاری از شخصیتها بهعنوان الگو به جامعه معرفی شده است؛ اما جایگاه هیچکدام بهممتازیِ جایگاه انبیای الهی و پیشوایان پاکِ خاندان نبیّ مکرم اسلام، حضرت محمد مصطفی نبوده است. این سلالة مطهر، با داشتن مدال افتخارِ پاکی و طهارت ازسوی پروردگار، بهترین الگوی بشریت بوده و خواهند بود. ازجملة این پاکان، دخت پیامبر بزرگ اسلام است که زندگی زاهدانه و عارفانهاش بزرگترین درس زندگی برای مسلمانان است.
نویسنده در این نوشتار، تلاش کرده، با ارائة ده تابلوی زیبا، تصاویری از زوایای اخلاقی زندگی حضرت فاطمه (س) را ارائه کند
سفر و حضر دو بخش از زندگی انسانهاست که برای خود، احکام و مسائلی جداگانه دارند. هیچ مسلمانی در هیچ مرحلهای از زندگی خود، رهاشده و بیتکلیف نیست و از این قاعده، سفر را نیز نمیتوان استثنا دانست. مسافرت را نمیتوان بهانة گریختن از احکام خداوندی قرار داد؛ زیرا آنچه بر انسان واجب است، جز به انجامدادن تکلیف، ساقط نمیشود. پیشوایان دینی ما آنچنان به اجرای فرایض و اهتمام به احکام الهی، چه در سفر و چه در حضر، سفارش بلیغ کردهاند که راه را بر هرگونه فرار و بهانهجویی میبندد.نویسنده در این کتابچه به بیان برخی احکام برای سفر پرداخته است.
فراوانیِ ابتلای تمامی اقشار جامعه، بهخصوص جوانان، به علم فقه و نیز پیچیدگی و دشوارنویسیِ کتابهای فارسی موجود در این زمینه، تدوین متنهایی همهفهم و خالی از اصطلاحات پیچیدة علمی را ضروری ساخته است.
با توجه به جذابیت ویژهای که «داستان»در بین جوانان و نوجوانان دارد، جای خالی این علم پُرارزش در لباسی داستانگونه و زبانی بیتکلف کاملاً مشهود است. از این رو نویسنده در این نوشتار برخی از احکام نماز را، با بهره گیری از قالب «داستانک»، به نگارش درآورده است.
مرحلة آغازین ازدواج، دوران تأثیرگذار و سرنوشتسازِ عقد و نامزدی است. این دوران چهبسا شیرینترین و بهیادماندنیترین و حساسترین روزهای تمام عمر مشترکِ هر زوجی است؛ ازاینرو، اگر آنان این دوران را ماهرانه و باظرافت بگذرانند و به وظایف ویژة آن عمل کنند، میتواند در بالندگی و پُرباری و استحکام دورانهای بعدی زندگیِ زناشویی تأثیری عمیقی برجای گذارند.
نویسنده در این نوشتار پس از طرح برخی از مهمترین سوالات و دغدغههای مطرح در این خصوص، میکوشدبه صورت کاربردی به این مسایل پاسخ گوید.
امروزه در سطح جهان، برخی تلاش میکنند خود را در ملغمهای از ادیان ابراهیمی و غیرابراهیمی همراه با جذابیتهای جدید به ذهن و زبان جوانان تحمیل کنند، از سویی و از سوی دیگر گرایشهای خودکامهستیز برخی جوانان در سطح دنیا و گریز آنان از دین، گرایش به این معنویتهای مجازی را افزون کرده است. در این میانه، ناآگاهی خانوادهها و نهادهای رسمیِ تربیتی و گاهی حتی دولتی، زمینه را برای سوپرمارکتهای معنوی که پُر هستند از کالاهای درجهچندمِ معنایی، مهیا میسازد.
نویسنده در این نوشتار بر آن است تا در حد شناخت اولیهی برخی از این انحرافات، به یکی از رایجترین آنها، یعنی شیطانپرستی، بپردازد تا با شناخت برنامههای دشمن و نقد آن، آگاهی عمومی به این قبیل انحرافات دینی، در جامعه بیشتر شود.
«فقه» برنامه عملی تمام زندگی است و برای همه مراحل آن؛ در حضر و سفر، تنهایی یا گروهی، برای اعمال فردی یا اجتماعی، قانون عملی دارد، از اینرو نویسنده در این نوشتار، پس از ذکر برخی از آداب سفر، به بیان مهمترین احکام مربوط به سفر ومسائلی که ممکن است زائران حرم رضوی با آن مواجه باشند همچون نماز مسافر، قصد ده روز، ایستادن مسافر در صف اول جماعت، قطع اتصال صفوف جماعت، اقتدای مسافر به حاضر، ورود جُنُب و حائض به حرم و بُردن مهر و قرآن حرم میپردازد.
زندگی مشترک طولانیمدت بین دو انسانی که تربیت متفاوت و خصوصیات و سلیقههای مختلف دارند، چگونه ممکن است؟ اگر آن جاذبهی معجزهآسا نبود، چهبسا نظام اَحسن جهان، دچار ازهمگسیختگی میشد و ایثار و عشق برای بشر که فرزند خاک است و از افلاک بیخبر، واژهای کاملاً ناشناخته بود و گرمی از زندگی، رخت برمیبست. خَلق این کشش، یکی از هنرهای خالق حکیم است.
در گذر تاریخ، همواره شاهد رفتارها و واکنشهایی یکسویه، همراه با افراط از طرفی و تفریط از جانب دیگر، در مواجهه با مسئله «رابطهی بین دختر و پسر» بودهایم. بعضی با عینکی کاملاً سیاهبین و گروهی دیگر با دیدگاهی صددرصد موافق، به رابطهی این موضوع نگریستهاند. نویسنده در این نوشتار، از دو زاویه و نگاه دینی و بروندینی به این مسئله پرداخته است.
خانواده با پیمان ازدواج پایهگذاری میشود. این ازدواج ستون اصلی و حیاتیترین نهاد اجتماعی، یعنی خانواده، را تشکیل میدهد. هرقدر روابط میان همسران بهتر و سالمتر و پُرجاذبهتر باشد، زندگی شیرینتر و باصفاتر میشود و فرزندانِ بانشاط و موفقی تربیت میشوند.
متأسفانه بخشی از زنان و مردان، در برقراریِ رابطهی سالم، هنر زنبودن و مردبودن را نمیدانند؛ یعنی مهارت ادارهی خانواده را یاد نگرفتهاند. امروزه، میانگین زمان برقراری ارتباط کلامی بین همسران بسیار ناچیز است و همین امر، سبب سردی فضای خانوادهها شده است. نویسنده این نوشتار راهکارهای مؤثر برقراری روابط سالم و سازنده در خانواده را بررسی میکند.
این کتابچه برآن است که با بیان چگونگیِ پیدایش این فرقه، به برخی از عقاید آن، بهطورمختصر، اشاره کند.
دعوت به تجسیم، کاستن از مقام انبیای الهی، بیاحترامی به خاندان رسالت و... از جمله دستاوردهای این مکتب میباشد.
نویسنده در پایان این نوشتار ضمن تحلیل شخصیت محمدبن عبد الوهاب، مخاطب را به عبرتهایی سوق می دهد.
در این کتابچه، بهاختصار، ده روشِ کارساز در برخورد مناسب و صمیمانه با همسر و فرزندان آمده است. بصیرت و تیزبینیِ شهیدباهنر را در ارائة این ده اصل طلایی و کارآمد میتوان شاهد بود. وجود صمیمیت بین پدر و مادر، برخورد منطقی با خطاهای فرزندان، ایجاد محیط همکاری و تقسیم مسئولیت،ایجاد محیطی صمیمانه برای بحث و گفتگو، رعایت عدالت، ایجاد جهان بینی مشترک بین افراد خانواده و... از جمله اصول است.
در این کتابچه، نویسنده برآن است که بهطور غیرمستقیم به پرسشهایی پاسخ دهد که مبتلابهِ اکثر قریببهاتفاق دختران نوجوان است: موضوعاتی نظیر حجاب، پوشش، دوستی، مشورت، بهرهمندی از فرصتها، چگونگی رفتار با والدین، ازدواج، مطالعه و... ازایندست پرسشهای رایج هستند.
اگر میخواهید بهاختصار ریشة بروز گناه و راحتترین راهحلهای جلوگیری از گناهکردن را بیاموزید، چند دقیقهای این کتابچه را ورق بزنید. نویسنده ابتدا به اصل مطلب اشاره کرده و سپس، راهحل را در پِی آن بیان میکند.
مقام معظم رهبری میفرمایند: «اگر در جملهای کوتاه، از من بپرسند که شما از جوان چه میخواهید، خواهم گفت: تحصیل، تهذیب، ورزش.» نویسندة این کتابچه از مجموعة رهنـما، با دستمایهقراردادنِ این فرمایش رهبری، برآن است که این سه اصل طلایی را با استفاده از آیات و روایات ائمة معصوم(علیهمالسلام) تبیین و تشریح کند.
فلسفه خلقت شیطان و آفرینش شیطان، پرسشی است که نویسنده با کمکگرفتن از آیات و روایات، در هفت دلیل به آن پاسخ گفته است. این کتابچهعملکرد و علت وجودی شیطان را پیشِ روی خوانندگان قرار میدهد.
تربیت کودکان بهنوعی مهمترین هدف و برنامة زندگی امروزه است. در اهمیت این موضوع همان بس که فرزند صالح، از دیدگاه اسلام، یاد پدر و مادر را چه در زمان حیات و چه در زمان فوت، زنده نگه میدارد و زمینة افتخار دنیوی و اخرویِ ایشان را فراهم میکند. نویسنده در این کتابچه به کلیدیترین و زیباترین نکات تربیتیِ فرزندان اشارة مختصری کرده است. این نکات بهعلت ترتیب نوشتاری و نیز زیبایی و روانی کلام، در یاد و ذهن هر پدر و مادری میماند.
همنشینی با انسانهای بزرگ موجب بزرگی انسان میشود. این همنشینی میتواند هم حضوری باشد و هم معنوی و روحی. بهراستی، اگر در همسایگی شما شخص بزرگواری حضور داشته باشد، شما تا چه میزان از وجود مبارکِ وی بهرهمند میشوید.
در این شهر مقدس کسانی بودهاند که در زمان حیاتشان، همنشین روحی و معنوی امام و ولینعمتشان، حضرت علیبنموسیالرضا(علیه آلاف تحیّه و الثناء)، بودهاند و در آخرت نیز از فیض وجودی ایشان بهرهمند خواهند بود. برخی از این بزرگان لیاقت اینرا یافتهاند که در جوار حرم مطهر مولایشان بیارامند. اگر مایل به شناختن این چهرههای آسمانی هستید، نویسنده در این کتابچه شما را با آنان آشنا میکند.
در زندگانی پُربرکت امامان معصوم(علیهمالسلام) هریک از آنان با توجه به میزان و چگونگی درک مردمان زمان خویش، بر اهمیت روز عید غدیرخم تأکید ورزیدهاند. در این کتابچه، هفت حدیث نورانی از امام هشتم(علیهالسلام) مطالعه میکنید که نویسنده بعد از بیان حدیث، به تبیین پیامهای آن میپردازد. در این میان، سعی برآن است که علاوه بر نشاندادن اهمیت حدیث و روشنکردن زوایای آن، ذهن خواننده به تعمق و تدبر بیشتری هدایت شود.
نویسنده در این کتابچه ضمن تأکید بر استفاده از عقل و تدبر در امور مذهبی، شبهات فکری و عقیدتی اهل تسنن و بهخصوص فرقة گمراه وهابیت را به بوتة نقد کشیده و در این مسیر، بهزبان ساده و بیان مختصر، چهل دلیل عقلی را درجهت ردّ عقاید این فرقة انحرافی بیان کرده است. خواندن این اثر میتواند باب فهمی جدید را از تفکرات مغرضانة این گروه علیه شیعیان، بر روی خوانندگان بگشاید.
زبان و قلم از بیان فضائل و کرامات ائمة اطهار، خصوصاً امیرالمؤمنین حضرت علی(علیه السلام)، قاصراست. بااینحال، بر همة مؤمنان و شیعیان واجب است که در حدّ مقدور، گوشهای از صفات ائمة اطهار(علیهمالسلام) را بدانند و به دیگران نیز بیاموزند؛ چراکه فراگیریِ این فضائل، از طرفی، نوعی کمال بشری را در وجود آدمیان محقق کرده و تشنگان حقیقت را با سرچشمههای آن، آشنا خواهد کرد. از طرفی دیگر، دست بدخواهانِ این سلالة طهارت را از هرگونه شُبههافکنی و ایجاد غفلت دربارة ایشان کوتاه خواهد کرد.
نویسنده در این کتابچه، به بیان ده فضیلت از فضائل بیشمار حضرت علی(علیهالسلام) از زبان ابنعباس بهروایت از رسول خدا(صلیا...علیهوآله) پرداخته و به شرحی مختصر از آن ده فضیلت اکتفا کرده است. منظور از عبارت «جان پیامبر» را در خلال مباحث، از میان این ده فضیلت، درک خواهید کرد.
از شبهات بزرگی که امروزه فرقة وهابیت در دین اسلام ایجاد کرده است، مسئلة توسل و شفاعت است. وهابیان اَعمال و مناسکی همانند زیارت و شفاعتخواستن از ائمة اطهار را که از آداب اصلی شیعیان میباشد، هدف حملة غیرمنصفانة خود قرار دادهاند؛ بهطوریکه هرساله درگیریها و تنشهای عمدهای از جانب این فرقه علیه جامعة شیعی و مخصوصاً زائران حرمین شریفین، در مدینة منوره و مکة مکرمه، رخ میدهد.
نگارنده در این کتابچه سعی بر آن داشته که با توجه به مستندات فقهی و تاریخیِ درجشده در اسناد مذهبیِ مقبول نزد برادران اهل تسنّن، در قالب مناظره بین دو نفر از ایشان، حقایق بازگونشده در کتب معتبر دینی ایشان را درباب توسل به انبیا و اولیای الهی بیان کند و با دلایل منطقی، حقیقت این مسئلة مهم را تاحدّامکان اثبات سازد.
زیارت اهلقبور و در بین آنان، زیارت قبر ائمة اطهار(علیهم السلام) نیز از دیگر شبهات واردشدة فرقة وهابیت به مذهب تشیّع است. نویسندة این کتابچه، اینبار در قالب همان سبک مناظره، البته بین شخصی شیعه بهنام صادق و شخصی وهابی بهنام خالد، مسئلة زیارت اهلقبور را با توجه به مستندات فقهیِ کتب معتبر اهل تسنّن، به عرصة قضاوت خوانندگان کشانده و دلایل اثبات این مسئله را ارائه کرده است.
«مَنْ مَاتَ و لَم یَعرِف إمامَ زمانِه مَات میتَة الجاهلیة.» شاید بارهاوبارها این حدیث گُهربار را از زبان راویانِ منسوب به رسول خدا(صلی ا.. علیه وآله) شنیدهاید. وجود مقدس و نورانی امامعصر(عج ا.. تعالی فرجه) و علت غیبت و چگونگی ظهور ایشان جزو پرسشهای مبتلابهِ جوانان عزیز بوده و فکر ایشان را بهخود مشغول کرده است. از طرفی، این دغدغة مهم دستآویز دشمنانِ این دین بزرگ است و آنان در تلاشاند این حقیقت را زیر سؤال ببرند؛ لذا آگاهی از وجوه این مسئلة حیاتی، طبق حدیث شریف مذکور وظیفة هر مؤمنی است.
نویسندة این کتابچه، با بیانی شیوا، شما را با مختصری از این حقیقت و اصل الهی آشنا کرده است؛ به امید آنکه زمینة آگاهی و تحقیقات بیشترِ خوانندگان را فراهم آورده باشد.
تدبر در آیات قرآن و تحقیق در گفتارهای بزرگان و ائمة معصوم در امر تفسیر قرآن، راه را بر هرگونه ظاهراندیشی و کجاندیشی دربارة این آیات نورانی بسته است. خداوند(عز) برای آسانسازی فهم قدرت و حاکمیت خود در هر دو جهان، در آیاتی خود را بهترین بیننده یا شنونده میداند و در آیهای دیگر، دست خود را ورای هر دست و قدرتی میداند. بر هر صاحب اندیشهای واضح است که نزول این آیات در کنار آیات شریف دیگری که دال بر جسمانینبودن خداوند(عز) هستند، این قضیه را اثبات میکند که آیات مذکور برای تشبیه و استعاره در قرآن آورده شدهاند تا مسلمانان، وضع خود را در قبال قدرت خداوند(عز) بهتر درک کنند.
نویسنده در این کتابچه، گوشهای دیگر از عقاید انحرافی فرقة وهابیت را به بوته نقد میکشد و انحرافات شدید فکریِ این گروه را که مایة گمراهی و جهل عمیق ایشان شده است، با توجه به آیات و روایاتی متعدد، نفی میکند.
از زمانیکه وهابیت در حجاز زاده شد، بذر تفرقه و نفاق نیز بهبار نشست و مسلمانان در سدة اخیر، بهناچار و از سرِ اجبار، گرفتار محصول تلخ و کُشندة آن شدند. آنچه وجدان مسلمانان را رنج میدهد، نوع کنش و واکنش این فکر انحرافی است که خود را نمایندة حقیقیِ اسلام میشمارد و در داخل و خارج سرزمین حجاز، بدترین و خشنترین رفتارها را از خود بهجای میگذارد. این رویکرد بیشک تهدیدی برای روح و حقیقت میراث پیامبر(صلی ا.. علیه وآله) است.
نویسنده با بررسیِ برخی افکار وهابیت، به این نتیجه میرسد که وهابیت تابلوی وارونهای از اسلام است و باید از میان برداشته شود.
بنابه نظری، تمامی کسانیکه پیامبر را درک کردهاند، صحابه هستند و همگی عادلاند. نویسندة این عنوان از مجموعة رهنما، با ارائة نص صریح قرآن و دلایل منطقی، این ادعای وهابیان و برخی فِرق اهل تسنّن را کاملاً مردود اعلام کرده است. نویسنده با بیان چند مثال از برخی صحابه که در دوران پیامبر(صلی ا... علیه وآله) و بعد از آن مرتکب فسق آشکار شدهاند، خواننده را به تحقیق و تأمل بیشتر در اینگونه مسائل دعوت میکند.
در مذهب تشیع، سلام و صلواتفرستادن بر ائمة اطهار(علیهم السلام) و بزرگان دین و بهموازات آن، لعنفرستادن بر دشمان ایشان، ریشه در آیات قرآن دارد؛ اما ممکن است دلیل آن در اذهان برخی جوانان نامشخص باشد. پرسشی که اینجا مطرح است این است که آیا لعنفرستاندن بر برخی قاصبان حق اهلبیت(علیهم السلام) موجب تفرقه بین فِرق اسلامی نمیشود؟ چیستی و چرایی لعن و سلام را در این کتابچه میتوانید مطالعه کنید.
در زمانهای قرار داریم که ویژگیهایش برای اعصار گذشته در حدّ خواب و خیال بود و هزاران جلوة رنگارنگ، روزبهروز به ظواهر آن افزوده میشود. سرعت گردش اطلاعات برابر با سرعت نور است و خبری از یکسوی دنیا در آنِ واحد، به آنسوی دیگرش مخابره میشود.
پیامبر گرامی اسلام(صلی ا.. علیه و آله) از این دوران بهکرّات نام برده و حفظ دینداری در این زمانه را بسیار مشکل دانستهاند. ایشان از دیندارانِ این دوران با عنوان بهترین دینداران یاد کرده و مژدة بزرگ ظهور مهدی موعود(عجا.. تعالی فرجه) را در بحبوحة این زمانه، بهدفعات اعلام کردهاند.
بهراستی، وظیفه و اساس دینداریِ ما در این زمان چیست؟ وجود نورانی حضرتش کِی ظهور میکنند؟ ما چگونه میتوانیم در خدمت و رکاب ایشان باشیم؟ در پاسخ به برخی پرسشها در این زمینه، نویسنده با استفاده از مطالب موجود در سایت پرسمان، مجموعة مدوّن و پسندیدهای مهیّا کرده است.
نویسنده در ابتدای این کتابچه، ضمن مقایسة زندگانی دو طبقه از انسانها بهصورت انسانهای بداحوال و خوشاحوال، از لحاظ مادی و معنوی، پرسشی را مطرح میکند که ممکن است در ذهن اکثر جوانان ایجاد شده باشد: آیا این فاصله بین انسانها در طول عمرشان، دلیل بیعدالتیِ حاکم بر نظام جهان نیست؟
نویسنده در پاسخ به این پرسش، ضمن توجه به موضوع ابتلا (آزمون) و ابعاد گوناگون آن، به این نتیجه میرسد که خدوند(عز) آزمون الهی را بهعنوان سنّتی حکیمانه، بر جهان جاری ساخته و دنیا را با آرامش و اضطراب، راحتی و سختی و نیز خوشی و ناراحتی، درهم آمیخته است تا انسانهای وارسته را محک زند و مؤمنان را در طیکردن راه مستقیم و تداوم آن، یاری بخشد.
همانطور که از عنوان این کتابچه برمیآید، هدف از این نوشتار بررسی چگونگی شکلگیری مذهب شیعه، شیعه از لحاظ مفهوم کلامی و نیز فضائل و مرتبت این شاخة گهربار اسلام و... است.
نگارنده ضمن بررسی تاریخچة تشیّع، به این نکته اشاره میکند که مذهب شیعه از دوران اسلام در عصر نبوی بهوجود آمد و شخص پیامبر اعظم(ص) این لقب را برای پیروان علیبنابیطالب(ع) قرار دادند.
فلسفة حرمت بازی شطرنج یا پاسور چیست؟ طبق نظر برخی فقها این کار جایز است؛ پس چگونه چیزی که حرام بوده، اینک حلال شده است؟ مگر احکام دین ثابت نیست؟!
این نوشتار، ابتدا به بیان چند نکتة فلسفی و وجودی از احکام شرعی (چرایی) میپردازد و سپس، وجوه احکام و مقتضیات ماهوی (چیستی) آنان را بررسی میکند؛ آنگاه به بیان اصل معنی قمار و آلات قمار میپردازد و پس از آن نظر برخی از علما را مبنی بر بازی شطرنج و پاسور بیان میکند. قبح عمل قمار و مضرّات متعدد آن و نیز آیات و روایات مربوط به قمار از دیگر مباحث این نوشتار است.
حضور در مکانهای مقدس، بالاخص مساجد و مکانهای زیارتی، آداب و شروط خاصی میطلبد که از آنجمله، طهارت ظاهری است. ازآنجاکه حضورِ بعضی از معذوران، بهخصوص بانوان، در حرم مطهر امامهشتم(علیه السلام) پرسشهای متعددی را در ذهن این عزیزان ایجاد کرده است، این کتابچه میتواند جوابگوی برخی از سؤالات فقهی آنان در این زمینه باشد. در این کتابچه، ابتدا انواع احکام مخصوص بانوان بیان شده و سپس احکام شرعیِ مربوط به حضور این عزیزان در مکانهای مذهبی آمده است.
کودکان هر آنچه از رفتار شخص محبوبشان ببینند، آینهوار تقلید میکنند. تشریح این اصل، محتوای نوشتة حاضر است. در این کتابچه، اهمیت الگو برای کودکان و منفعتها و آسیبهای پیشِ روی آنان، با توجه به خصوصیات سنّی، آمده است. استاد قائمی، در پایان، نکاتی مختصر را در زمینة ارائة الگو از جانب والدین مطرح کرده است.
رویداد مهم و تاریخیِ پذیرش ولایتعهدی مأمون، توسط امامرضا(علیه السلام) موجبات طرح پرسشهای متعددی را چه در زمان حیات و چه در زمانة پس از شهادت امام، فراهم کرده است.
در این نوشته، استادمطهری ضمن ردّ ادعای افرادی که پذیرش ولایتعهدی ازسوی امامرضا(ع) را نوعی سازش با خلیفة ناحق تلقی کردهاند، دلایل پذیرش این امر ازسوی ایشان را بهتشریح بیان کرده است.
تاریخ تشیّع ستارگان پرفروغی را در آسمان خویش جای داده است که گذر ایام، گَرد فراموشی و نسیان را بر تارک وجودشان ننهاده است و هماکنون قبرشان زیارتگه رندان جهان است. شیخبهایی را بدوناغراق میتوان جزو بزرگانِ انگشتشماری دانست که سهم بزرگی در پایداری و دوام مذهب تشیّع در ایرانزمین دارد. این کتابچه، به تاریخچة زندگیِ شیخبهایی و کارهای عجیب و آثار کمنظیرِ وی در معماری اشاره میکند.
در این کتابچه، خاطرهای خواندنی از نوجوانیِ مرحوم استادمحمدجواد شریعت میخوانیم. ایشان بههمراه ب رخی دوستانشان، سعی بر خواندن نماز به فارسی کرده بودند و فشار اطرافیان نیز نتوانسته بود ایشان را از این کار منع کند... تا اینکه به محضر فقیه وارسته و دانشمند مهذب، آیتالله حاجآقارحیم ارباب مشرف شدند... .
تاریخ شکلگیری معماری حرم مطهر، شامل روضة منوره(سنگ قبر، گنبد طلا، صندوق و ضریح مطهر و...) و صحنها (انقلاب اسلامی، آزادی، جمهوری و ... ) و رواقها و مساجد موجود در جوار حرم مطهر امامرضا(علیه السلام) موضوعی است که نویسندة این کتابچه بهاختصار به قلم کشیده است.
بسیاری از شما در پِی ساختن زندگی مشترکی همراه با همدلی و همفکری هستید تا در سایة تفاهم، از لحظههایی لذت ببرید که با همسرنوشت خود سپری خواهید کرد. این کتابچه، به چهل نکته برای زوجهای جوان بهمنظور ارائة راهکارهای زندگیِ هرچه بهتر اشاره میکند.
ماه مبارک رمضان ماه ضیافت رحمان از بندگان خود مىباشد و خوان رحمت الهى در سراسر لحظههای آن گسترده است.این کتابچه با نگاهی گذرا به سیرة معصومان(علیهمالسلام) در بُعد فردی (رابطة خود و خدا(عز)) و بُعد اجتماعی (رابطة خود و مردم)، بر آن است که رفتارهای فردی و اجتماعیِ ائمه را بهترین سرمشق سلوک مؤمنان معرفی کند.
کتاب اصولالکافی یکی از مهمترین و معتبرترین کتب حدیثی شیعه اثر ثقةالاسلام کلینی است. یکی از کتبی که هر شیعه ای باید بخواند کتاب اصول کافی است. این کتاب به تشریح اصول دین میپردازد. این کتاب از معتبرترین و مورد استنادترین کتب شیعیان است و احادیث آن بنابر اعتقاد و اعتراف بزرگان شیعه؛ در زمانهای مختلف، بزرگترین و بهترین مرجع احادیث اهل بیت(ع) است.
شیخ کلینی خود میگوید: «در کافی تمام آنچه متعلم در فنون علم دین، به آن نیاز دارد و قصد عمل به اخبار درست و سنن صحیح دارد، جمع گشته است».
***
نظر برخی بزرگان تشیع من باب کتاب اصولالکافی:
شیخ مفید که از معاصران کلینی بهشمار میرود، درباره کتاب کافی مینویسد: «کتاب کافی از برترین کتابهای شیعه و پرفایدهترین آنهاست.»
شهید اول، محمّد بن مکّی، در اجازه خود به ابن خازن، مینویسد: «همانند کتاب کافی، در حدیث شیعه نوشته نشدهاست.»
علامه محمدتقی مجلسی میگوید: «همانند کافی در میان مسلمانان نگاشته نشدهاست.»
علامه محمدباقر مجلسی در کتاب مرآة العقول، مینویسد: «کتاب کافی از تمام کتب اصول، مضبوطتر و جامعتر است و بهترین و بزرگترین تألیف فرقه ناجیه (شیعه امامیه) است.»
آیتالله خویی در کتاب معجم رجال حدیث، از قول استادش مرحوم آیتالله نائینی، مناقشه در اسناد روایات کافی را حرفه و ترفند عاجزان وناتوانان خواندهاست.
شهید ثانی در اجازه خود به شیخ ابراهیم میسی، کافی را به همراه سه کتاب: من لایحضره الفقیه، تهذیب الاحکام و استبصار، از پایههای ایمان و ستونهای اسلام میشمارد.
جلد نخست جلد دوم جلد سوم جلد چهارم
کتاب ارزشمند صحیفه سجادیه، مجموعهای از دعاها و مناجات انسانساز با مضامین بلند معنوی از پیشوای چهارم شیعیان، امام سجاد(ع) است.
از این کتاب با فرنامهایی چون «انجیل اهل بیت» و «زبور آل محمد» و «خواهر قرآن» یاد کردهاند. این کتاب اگرچه ظاهرا در پیوستگی با دعا و نیایش است، ولی در آن از حقایق علوم و معارف اسلامی و عرفانی، و قوانین و احکام شرعی و مسائل حساس سیاسی و اجتماعی و تربیتی و اخلاقی نیز میتوان بهره جست.
افزون بر اندیشمندان شیعه، بسیاری از علمای اهل سنت نیز در ستایش این کتاب جستارهایی نوشتهاند و این کتاب انسانساز را آفرین گفتهاند.
داستان فروخته شدن یوسف توسط برادرانش و عاشق شدن زن حاکم مصر به یوسف
داستان موسی و بنی اسرائیل و فرعون و هامان
داستان زکریا و یحیا و مریم و عیسی
داستان نوح و طوفان نوح
داستان ویران شدن شهر لوط توسط فرشتگان
داستان آفرینش انسان و رانده شدن شیطان از آسمان
داستان اصحاب کهف
داستان ذوالقرنین و یاجوج و ماجوج
داستان موسی و بنده صالح خدا و کارهای شگفت انگیزش
داستان سلیمان و ملکه سبا و چند داستان دیگر
منظومه حسن مجموعه ای است که در پنج برنامه گوشه هایی از زندگی عالم بزرگ، حضرت علامه حسن زاده آملی حفظه الله را ترسیم می کند. دریافت این مستند زیبا را به شما توصیه می کنیم.
برگرفته از ganjinehmazhabi.blog.ir
امروز با مجموعه تصاویر صفحات قرآن کریم در خدمت شما هستیم. این مجموعه شامل 604 تصویر از 604 صفحه قرآن کریم با خط عثمان طه می باشد و دارای صفحه آرایی بسیار زیبایی است.
نمونه:
ویژگی های مجموعه تصاویر صفحات قرآن:
* 604 تصویر از 604 صفحه قرآن کریم با خط غثمان طه
* با خط عثمان طه
* بدون ترجمه
* صفحه آرائی بسیار زیبا
* در یک فایل زیپ
دانلود مجموعه تصاویر صفحات قرآن:
حجم: 37 مگابایت
رمز فایل زیپ: www.mjjz.ir
برگرفته از ganjinehmazhabi.blog.ir
امروز مجموعه تصاویر بسیار نفیسی را در خدمت شما قرار میدهیم. این مجموعه شامل 280 تصویر گرافیکی با موضوع بسم الله می باشد و دارای کیفیت عالی و طرح های زیباست. این مجموعه را از دست ندهید!
ویژگیهای مجموعه تصاویر بسم الله:
* مجموعه 280 تصویر با موضوع بسم الله
* کیفیت عالی
* بدون متن تبلیغاتی
* در یک فایل زیپ
دانلود مجموعه تصاویر بسم الله:
حجم: 28 مگابایت
رمز فایل زیپ: www.mjjz.ir
برگرفته از ganjinehmazhabi.blog.ir